Interpretation Of Far Section 65.91(C)(2)

August 24, 1984

Mr. L. W. Havard

Re:  Request for Interpretation of FAR 65.91(c)(2)

Dear Mr. Havard:

This is in response to your request for an interpretation of Section 65.91(c)(2) of the Federal Aviation Regulations as contained in your letter of August 13, 1984.  Specifically you asked if a certificated A & P Mechanic teaching full time in an approved A & P School constitutes being "actively engaged."

Section 65.91(c)(2) specifies that, among other things, to be eligible for an inspection authorization an applicant must have been actively engaged for at least the two year period before the date he applies in maintaining aircraft certificated and maintained in accordance with the Federal Aviation Regulations.

You state that the school instructors are working with certificated products and teach maintaining them according to industry standards.

Webster's New Collegiate Dictionary defines "engaged" as occupied; employed.  "Active" is defined as participating.  It is the intent of the regulation that the applicant have practical experience performing aircraft and aircraft engine maintenance, including inspections as a certificated mechanic on aircraft certificated and maintained in accordance with the Federal Aviation Regulations.

Under the Federal Aviation Regulations "maintenance" means inspection, overhaul, repair, preservation, and the replacement of parts.

It is the intent of the regulation that an applicant for an inspection authorization be an active, working A & P mechanic.  Therefore, it is our opinion that "actively engaged in maintaining" requires that a person be participating, occupied, or employed in inspecting, overhauling, repairing, preserving, or replacing parts on aircraft.  Teaching methods or techniques would not by itself meet the requirements of the regulation.  The applicant would, in connection with his teaching, or otherwise, have to be actively engaged in maintaining aircraft certified and maintained in accordance with the Federal Aviation Regulations.

Sincerely,

JOSEPH A. KOVARIK

Regional Counsel

By:

John C.Curry

 Associate Regional Counsel
